V-ati intrebat cine este de fapt inventatorul pizzei? Poate ca este cel mai popular preparat din lume, insa pizza nu are un inventator care sa fi brevetat acest produs. In schimb, stim cu totii ca a existat inca de pe vremea Greciei Antice. Multe persoane pot sa spuna ca pizza a aparut in Italia, ca numele suna a ceva italian, dar preparatul dateaza din antichitate.

 

Se stie ca in Grecia Antica se prepara o paine rotunda si plata denumita pitta. In 74 dupa ruperea vulcanului Vezuviu, se descopera dovezi care se consuma, pe o scara larga, o paine rotunda din faina in orasele Neopolis si Pompei. Putem spune ca pizza poate sa fie inventata de oricine descopera incalzirea amestecului din faina si din apa pe pietre incinse. 

Orasul care a avut o legatura clara cu istoria preparatului este Napoli. Pe cand era colonie greaca, consumul de painte plata si rotunda era in floare. Ulterior pizza a devenit populara in randul populatiei sarace care avea nevoie de un preparat ieftin si gustos. Pe atunci au pus peste painea rotunda ingrediente si au pus-o la copt. pentru a putea consuma acest produs in conditiile in care erau murdari pe maini, napoletanii faceau marginea mai groasa decat centrul. 

Pizza moderna a aparut in momentul in care rosiile au ajuns in Europa. In secoul XVIII napoletanii obisnuiau sa toarne sos de rosii peste aluatul painii rotunde, si au dat nastere pizzei pe care o stim si noi azi. 

Pizza a castigat cu timpul si o mare popularitate printre turistii care ajungeau in Napoli pentru a gusta retetele de pizza preparate de pizzaioli.