Cel mai cunoscut si cel mai apreciat tip de pizza existent in Italia este clasica pizza Margherita. In ceea ce priveste originea sa relativ simpla, circula o poveste veche: ea este creata in anul 189 de catre Raffaele Esposito. Atunci cand cuplul regal a vizitat Napoli, el ar fi creat si o pizza inspirata din culorile de pe steagul italian – rosu (rosii), alb (mozzarella) si verde (busuioc). Iar reginei Margherita i-a placut mancarea atat de mult incat pizza a luat numele sau.

 

Sunt si specialisti din domeniul pizzei cum ar fi cei din faimoasa pizzerie din Napoli “Da Michele” este una din cele mai vechi pizzerii din oras si a fos fondata in anul 1870. Se crede ca exista numai doua tipuri de pizza autentice si anume pizza Marinara si pizza Margherita. Aceasta din urma stim deja cum se prepara. Pizza marinara a fost denumita astfel pentru ca a fost pregatita in mod traditional de catre sotiile marinarilor in momentul in care acestea se intorceau acasa si este mult mai simpla, blatul fiind acoperit numai cu rosii, oregano, usturoi si ulei de masline.

Pizza a trecut de granitele orasului de bastina la sfarsitul secolului XIX insa a ajuns sa fie faimoasa mult mai tarziu si asta datorita imigrantilor italieni din SUA. Prima pizzerie de aici s-a deschis in Manhattan in 1905 si a fost urmata si de alte localuri care au fost infiintate de imigranti in mai multe orase mari americane.

Treptat pizza a inceput sa fie consumata si de catre americani care se aventurau in cartierele imigrantilor.