Putine mancaruri sunt in prezent mai faimoase si mai apreciate in toata lumea. Fiind considerata in prezent un tip de fast food din cauza popularizarii ei in SUA si a asocierii ei cu dietele mai putin sanatoase, pizza traditionala e o mancare autentica. Italienii iau pizza foarte in serios si au reguli stricte legate de pregatirea sa care tin de istoria acestui preparat extrem de tentant. Vom vedea deci si care este povestea sa.
Pizza asa cum o cunoastem noi in prezent a aparut in secolul XVI insa cuvantul in sie e mult mai vechi si apare pentru prima data in cadrul unui document din anul 997 si apoi in alte documente medievale din Italia Centrala si de Sud. Precurosu pizzei este probabil, focaccia, o alta specialitate italiana sub orma unei paini turtite pe care romanii din perioada antica o denumeau panis focacius. Aceasta paine a fost servita traditional cu mai multe toppinguri si in general cu condimente sau cu plante aromatice, pentru a ii imbunatati gustul. O paine similara se servea si in Grecia antica cu ceapa, ierburi si usturoi, dar si in zone indepartate cum ar fi India.
Focacia se transforma in pizza in secolul XVI, dupa descoperirea Americii, in momentul in care au fost aduse rosiile. Initial, rosiile se adaugau pe blatul de pizza in special in zonele mai sarace din sudul Italiei, motiv pentru care acest aliment si-a gasit cu greu loc in alimentatia de zi cu zi.
Cu timpul, toppingurile au devenit tot mai diverse si pe la jumatatea secolului XIX s-a scris si despre marea diversitate a soritmenelor de pizza.