Francezii stiu cum sa isi rasfete papilele gustative. Ei nu ne cuceresc numai cu mancaruri care nu ingrasa ci si cu bauturi specifice care vor uimi prin rafinament si prin finete. 

Charteuse

 

In anul 1605 in manastirile din regiunea Grenoble, calugarii au primit un cadou de la maresalul de artilerie al regelui Henri, care continea reteta unui elixir al unei vieti cat mai lungi. Reteta a fost facuta de un calugar al secolului XVI, bun cunoscator al ierburilor si amestecurilor de ierburi si al proceselor de infuzie si de macerare. La inceput calugarii aveau in intentie sa utilzeze bautura in scopuri medicinale. In prezent, Charteuse este produs de aceiasi calugari de la manastirea Grande Charteuse, din oraselul Voiron, si doar trei din ei stiu reteta secreta a acestor bauturi. 

Benedictine 

Unul din cele mai des intalnite lichioruri frantuzesti, Benedictine, a fost inventat in secolul XIX de catre Alexande le Grand. Reteta sa a fost dezvoltata de calugarii din Manastirea Benedictine din Normandia, si a fost utilizat in scopuri medicinale pana la Revolutia Franceza, moment in care manastirea a fost distrusa. Dupa aceea a fost adus la forma sa din prezent iar reteta sa a fost pastrata secreta si poate sa fie cunoscuta numai de 3 persoane in acelasi timp. Benedictine este utilizat si in prepararea mai multor cocktailuri renumite precum Sling, Frisco, Derby si Monte Carlo.

Chambord

Se spune ca in timpul vizitei regelui Louis XIV in castelul Chambord de pe Valea Loire, acesta a fost servit cu un lichior de zmeura neagra. Chambord este in prezent o mostenire regala de calitate sugerata chiar de coroana prezenta pe designul sticlei.

Cointreau este desemnat cel mai bun lichior de fructe din lume si este un lichior triplu sec produs in Franta. Acest lichior a fost facut la mijlocul secolului XIX, iar reteta s-a pastrat secreta si azi. Cointreau este baza pentru mai multe cocktailuri renumite.

Absintul este o bautura de origine franceza. La sfarsitul secolului XIX in Franta ora cinci era Ora Verde pentru ca era un real obicei sa consumati absint in toate barurile, cafenelele si bistrourile. Acum absintul ocupa un loc foarte special in cultura de bar franceza si nu numai.