Gastronomie, gurmand, haute cuisine, vocabularul nostru este plin de termeni din franceza. Dincolo de termenii acceptati in DEX sunt si termeni care nu se traduc si pe care ii vedem mereu in meniurile restaurantelor franceze.
A la carte este un meniu in care toate preparatele se prezinta separat si clientul are posibilitatea de a isi face singur meniul. Pretul final se va obtine prin adunarea preturilor pentru toate preparatele comandate.
“A la” inseamna in stilul. De exemplu preparatul a la russe este un preaparat in stil rusesc.
En croute: orice preparat en croute este imbracat in aluat care va fi ca o crusta.
En papillote: este o mancare impachetata, gatita si servita in hartie de copt.
Fines herbes: mix de ierburi – patrunjel, tarhon, arpagic, tocate marunt.
Aperitif: cocktail sau bautura servita inaintea cinei.
Amuse-bouche: snack sau gustare rapida.
Entree: un antreu.
Etofe: umplut.
Au gratin este un termen care face referire la tot ce este ras si pus pe un preparat. In cele mai multe cazuri se pune branza rasa pe mancaruri.