Indiferent pe cine intrebam de unde consideram ca provine pizza primim acelasi raspuns, mai exact din Italia. Istoria acestui preparat e mult mai indepartata decat mare. Inca din antichitate romanii, egiptenii si grecii gateau ceva similar cu pizza. Pentru a ajunge la forma cunoscuta pizza strabate un drum lung. In secolul XVI oamenii saraci din Napoli au gasit un mod accesibil prin care sa se hraneasca folosind un preparat ce rezulta din aluatul preparat din faina, ulei de masline, ierburi si rosii. Asa a aparut de altfel si prima pizza. 

Un alt mit despre pizza e faptul ca in cazul in care pizza nu are branza, nu se poate numi pizza. In realitate mozzarella este adaugata pe pizza tocmai din anii 1700 si prima pizza este datata in anul 1887. Prin urmare pentru cateva sute de ani pizza nu a continut si branza si inca mai sunt oameni care prefera pizza fara branza. Se crede ca pizza se numara printre cele mai ieftine optiuni in ceea ce priveste mancarea. In general pizza este accesibila pentru orice buzunar si, tinand cont de topping, se poate incadra la delicatese. 

Se considera ca italienii sunt printre cei mai mari consumatori de pizza din lume. Cu toate acestea studiile arata altceva desi originile pizzei clasice sunt asociate cu Italia, italienii nu sunt in topul clasamentului in momentul in care vorbim de cantitatea de consum anual. Studiile arata ca in top se afla norvegienii.