Locuitorii saraci din Napoli nu aveau decat faina, ulei de masline, branza, slanina si ierburi aromate cu care sa isi hraneasca familiile si au adaugat si rosiile la aluatul pe care il faceau, creand prima pizza simpla asa cum o stim si noi azi. 

Pizza e un aliment care se mananca preponderent cu mana. In Napoli, Italia, acest fel de mancare este foarte popular la saraci mai ales pentru ca este foarte ieftin de preparat, satios si gustos. Probabil din cauza faptului ca pizza era atat de indragita de locuitorii saraci, marginea pizzei e mai groasa decat centrul sau. Oamenii saraci desi aveau mainile murdare puteau tine o felie de pizza in mana si o puteau manca fara sa afecteze partea pe care o consumau, iar la sfarsit marginea era aruncata. 

Se spune ca pizza din Napoli e cea mai buna. Pizza Napolitana autentica are ingrediente alese cu grija: faina tip 00, sos de rosii din soiul San Merzano, lungi si subtiri, care au coaja subtire si care cresc in campiile de la poalele Vezuviului, Mozzarella de bivolita din regiunile Campania si Lazio. 

Toppingurile utilizate cel mai des sunt sosul traditional de tomate, iar astazi se utilizeaza sos sicilian si alte sosuri. 

Branza traditionala mozzarella, dar in prezent se utilizeaza si cascaval, provolone ori alte tipuri de branza. Ierburile si condimentele sunt oregano, usturoi si busuioc. In ceea ce priveste carnea, se foloseste sunca, salam, creveti, pui si ton.

Legumele sunt masline, ardei, porumb, ceapa si rosii si ciuperci.

La pizza se recoamnda sa fie consumate urmatoarele bauturi:  apa gazoasa, suc de fructe, punch de fructe, instant ice tea, bere, apa sau vinuri rosii de masa de preferat de provenienta italiana. 

Nu se recomanda laptele, lichiorul ori apa tonica negazoasa.