Gustarile sunt preparate culinare care se servesc fie ca mici aperitive, fie ca prima etapa a meniurilor in cadrul unor mese principale ori servite intre mesele principale. 

Gustarile trebuie sa fie prezentate cu fantezie si originalitate, in vesela speciala si corespunzatoare fiecarui sortiment. Prezentarea gustarilor pe farfurii, in platouri si salatiere, impune insotirea lor cu mai multe garnituri si sosuri specifice si ornarea cu elemente de decor comestibile, intr-un mod cat mai diversificat, in asa fel incat sa dea un aspect apetisant produsului. Ca si produse pentru decor, se vor utilza mai ales salata verde, morcovii,, sparanghelul si ridichiile, ouale, ciupercile sau mararul si patrunjelul. 

Dupa componentele de baza si tinand cont de procesul tehnologic, gustarile sunt grupate in gustari calde si gustari reci.

Gustarile speciale sunt canapelele din mai multe ingrediente, toasturile si tartinele. 

Gustarile reci sunt formate din legume, branza, carne, oua si peste, salate crude simple sau combinate. 

Gustarile calde sunt preparate din ou, carne sau paste fainoase.

Gustarile reci se recomanda pentru stimularea apetitului si pentru a crea o buna dispozitie. Preparatele reci trebuie sa indeplineasca doua conditii: aspectul curat si senzatia de prospetime sau atractivitatea senzoriala si valoarea nutritionala echilibrata, care se obtine asociind preparatele crude si cele pregatite culinar. 

In timpul in care sunt obtinute gustarile reci, au loc o serie de transformari in componente care vor influenta in mod negativ atat calitatile nutritive cat si aspectul de prezentare si de aceea este nevoie de un timp scurt intre preparare si servire. 

Gustarile calde se vor servi in general la cina dar si la micul dejun in forme si sortimente variate. Digestibilitatea lor este influentata in general de tratamentul termic ce se aplica in momentul pregatirii. Montarea gustarilor calde se va face pe farfurii sau pe platouri calde, aranjate estetic si decorate. 

Aceste gustari se vor servi imediat dupa preparare.