Deserturile sunt produse dulci care sunt servite la sfarsitul meselor principale si confera senziatia de satietate sau sunt servite intre mese alaturi de bauturi nealcolice sau slab alcoolizate.
Deserturile sunt specialitati apreciate pentru gust si pentru valoarea nutritiva. Rolul desertului este de a asigura energia necesara organismului, de a usura digestia si de a stimula asimilatia. Pentru ca deserturile au in general un continut ridicat de glucide, se impune consumarea lor in mod rational stiind si faptul ca excesul de glucide in organism favorizeaza obezitatea si diabetul.
Datorita continutului lor deserturile impun si prezentarea in forme atragatoare, in culori placute si sortimente variate.
Deserturile se impart in mai multe categorii:
Deserturi de bucatarie care au lapte, oua, aluaturi si fructe. Deserturi de patiserie unde intra tartele, cozonacul sau baclavaua si pateurile, deserturile de cofetarie mai exact prajiturile cu blat si torturile, inghetata sau fursecurile. Deserturile cu fructe care sunt recomandate in functie de anotimp si pot fi formate din fructe conservate, de import sau indigene si salate de fructe.