Termenul fine dining este tot mai folosit in peisajul culinar Bucurestean mai ales atunci cand discutam despre restaurante cu pretentii si cu preturi pe masura.
Sunt mai multe comentarii si intrebari pe aceasta tema inclusiv pe Facebook si de aceea vrem sa clarificam la ce se refera fine dining si cum putem clasifica o locatie ca apartinand acestei categorii.
Conceptul de fine dining inseamna calitate ridicata in zone importante: servire, meniu si atmosfera.
Aici este vorba atat despre mancare cat si despre bauturi. Pentru amandoua, expresiile cheie sunt calitate si selectie. Nu este necesar sa avem un meniu foarte dens si chiar nu este de dorit, dar meniul va trebui sa includa si preparate executate foarte bine in combinatii speciale, de preferat unice, care sa nu fie gasite in alta parte.
Totul se discuta in termeni de creativitate, ingrediente si gust.
Restaurantele de fine dining sunt cele pe care le aleg clientii atunci cand vor sa se simta special si, de aceea, cel mai important lucru este ca mancarea sa nu dezamageasca.
Restaurantele mari din afara se bazeaza pe meniuri fixe, scurte sau a la carte disponibile pentru o zi sau pentru perioade reduse de timp. Luand in calcul ingredientele si sezonalitatea lor, meniurile variaza de la o perioada la alta. Este indicat si ca farfuriile sa arate bine si sa fie cat mai creative, dar acesta nu este un criteriu decisiv pentru a eticheta un restaurant drept fine dining sau nu.
Lista cu bauturi ar trebui sa fie si ea la un nivel inalt, atat in zona de vinuri cat si in zona de bauturi tari. Selectiile bune de vinuri pot sa faca diferenta intre doua restaurante care au aproximativ aceleasi preparate. In prezent inca nu s-a ajuns la nivelul acesta, dar sunt cateva restaurante care au o selectie foarte buna de vinuri.
In ceea ce priveste servirea, lucrurile sunt clare. Servirea in restaurante fine dining trebuie sa fie la un nivel ridicat comparativ cu restaurantele obisnuite unde servirea este casual. Acest lucru presupune atentie la detalii si la anumite gesturi precum: conducerea clientilor la mese, curatarea meselor intre feluri, inlocuirea servetelelor. Staff-ul ar trebui sa stie foarte bine meniul si sa ofere informatii si sfaturi concrete pentru a alege si a asocia elemente din meniu. Atitudinea personalului este de fiecare data decisiva pentru experiente complete.
Personalul trebuie sa aiba si o anumita uniforma, mai formala si mai eleganta decat la restaurantele obisnuite.
Atmosfera este subiectiva si fiecare restaurant are posibilitatea de a improviza in zona aceasta, atata timp cat standardul de calitate se mentine.
Indiferent ca este vorba de un decor traditional, un design ultra modern, bucatarie frantuzeasca, farfuriile sunt la fel de importante si la fel si paharele si fetele de masa.