Retetele specifice din bucataria mediteraneana sunt unele din cele mai apreciate in plan international deoarece sunt pline de savoare, sanatate si arome.
Principalele ingrediente utilizate in bucataria tarilor aflate in vecinatatea Marii Mediterane sunt legumele si fructele proaspete impreuna cu peste, orez, fructe de mare, fasole si paste. Ingredientul care nu lipseste din orice mancare este uleiul de masline ce se utilizeaza atat pentru dressinguri cat si pentru marinarea si gatirea legumelor si carnurilor in tigaie. Iaurtul si branza reprezinta de asemenea componente majore pentru preparatele mediternaeene si nu in ultimul rand si vinul este important pentru bucataria mediteraneana si completeaza o masa savuroasa.
Retetele din zona sunt variate si combinatiile de ingrediente si de posibilitati sunt nenumarate. Atunci cand sunteti in cautarea retetelor simple si rapide care sa va transporte pe taramuri mediteraneene, sardinele sunt o solutie foarte buna. Utilizati sardine in salate, in paste sau pe pizza.
Deoarece se bazeaza pe alimente sanatoase, bogate in nutrienti, dar sarace in calorii, dieta medieraneana este utilizata atat pentru a mentine sanatatea cat si pentru curele de slabit. Conform studiilor facute in timp, aceasta dieta prelungeste viata. Regulile principale se bazeaza pe: consumarea pestelui de minim trei ori pe saptamana, cel mult 4 oua, branza, iaurt in fiecare zi, multe legume si fructe, utilizarea uleiului de masline in locul celui obisnuit, consumul de apa in loc de suc si activitatea fizica pentru mentinerea tonusului.