Vinul este de departe o eticheta a bucatariei mediteraneene, in momentul in care vine vorba despre bauturi. Avand producatori de renume in Italia, Franta si Spania, zona medieraneana este una din cele mai importante regiuni in care se produce vin in lume. Nu trebuie sa uitam ca in aceste regiuni consumul de vin la masa este moderat, deci nu se consuma mai mult de doua pahare. Ca si produs derivat din fructe sau din struguri, sangria este o reteta populara ce nu se margineste doar la teritoriul Spaniei.

Ulteror urmeaza bauturile ce se obtin din fructe proaspete, cele pe baza de lapte, cafeaua si ceaiurile. Bauturile din anumite state au devenit foarte cunoscute in plan mondial.

Bucataria mediteraneana a inspirat si unul din cele mai sanatoase tipuri de diete. Dieta medieteraneana se bazeaza pe un consum ridicat de ulei de masline, cereale integrale, fructe si legume proaspete si un consum moderat de peste, vin si carne. Efectele pozitive ale acestei diete sunt nivelul de grasimi scazut.

Desi nu face parte din bazinul Mediteranei, ci din Oceanul Atlantic, bucataria portugheza se include in aceasta categorie datorita stilului comun. 

Sunt trei conditii de baza care permit savurarea bucatariei mediteraneene. Varietatea (se incearca mai multe grupe de alimente cum ar fi legumele, fructele sau carnea), consumul de produse proaspete cat mai des, cantitatea de mancare ce a fost consumata va trebui sa fie mereu moderata mai ales pentru carne. Acestea nu presupun un sacrificiu, doar un mod sanatos de viata.