Bucataria mediteraneana este sanatoasa, proaspata, vie, naturala, sunt patru caracteristici simple, dar sugestive ale bucatariei mediteraneene. Italia, Spania, Franta, Turcia, Grecia si Maroc, au fost tratate separat si sunt cele mai importante tari care alcatuiesc aceasta bucatarie gustoasa, care a devenit in ultimii 10-15 ani preferata multor romani. Dar sunt o gramada de alte state care au un aport important, in multe cazuri inedit, la clasificarea bucatariei mediteraneene. Bucataria mediterneana este legata geografic de apartenenta tarilor care o compun.
Uleiul de masline este un pilon care sustine bucataria mediteraneana, indiferent daca este vorba despre tarile din Europa sau despre cele din Asia. Cel mai des consumat tip de ulei este cel extravirign avand calitati superioare si un gust pregnant. Dupa pretiosul ulei de masline alte alimente de baza sunt orezul, pastele cu faina proaspete, painea de calitate, fructele de mare si pestele.
Mediteraneenii prefera mancarea calda si, din cele trei mese importante, doua sunt calde si sunt servite in familie sau cu prietenii. Consumul de produse proaspete si de sezon este important pentru a putea contrabalansa alimentatia unde puiul, pestele si alte tipuri de carne au un loc foarte bine stabilit.