Inca de acum 50 de ani au inceput sa fie promovate beneficiile date de dieta mediteraneana asupra sanatatii. Cuvintele cheie sunt fructele, legumele si uleiul de masline extravirgin. Rezultatele sunt longevitatea, media de varsta fiind de 90 de ani, incidenta afectiunilor cardiovasculare foarte scazuta. Cei care au inventat acest stil de viata sunt locuitorii insulei Creta, dar stilul de viata este adoptat de locuitorii din jurul Marii Mediterane.

Datorita produselor usoare pe care le consuma frecvent, adeptii dietei sufera rar de afectiuni de inima si nu au foarte des probleme precum hipercolesteromia, comparativ cu tarile a caror dieta include in mod traditional grasimile saturate care cauzeaza afectiuni cardiace.

Tarile care inconjoara Mediterana au culturi, religii si obiceiuri diferite si desigur anumite restrictii alimentare. Peste tot sunt respectate cateva reguli de aur. Acestea nu sunt impuse ci au fost incluse in mod natural. Nu consumati oua sau produse din carne mai mult de patru ori intr-o saptamana. Aproximativ o treime din necesarul de calorii si-l iau din uleiul de masline, care contine acizi grasi nesaturati. Cerealele, branza si mierea sunt de asemenea elemente semnificative din aceasta dieta, dar un pahar cu vin intregeste placerea de a manca. Datorita proprietatilor multiple este indicat un consum zilnic al unui pahar de vin rosu.

Un rol foarte important in savoarea mancarii mediteraneene gatita simplu, il au mirodeniile precum busuiocul, cimbrul, menta, oregano si chimenul. Acestea nu satisfac doar papilele gustative, ci joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Busuiocul are actiune antibiotica, antitusiva, antimicrobiana, antiseptica si diuretica. De asemenea, are efect calmant asupra nervilor. Si cimbrul are un efect bun asupra organismului. Fiind un diuretic excelent, ceaiul de cimbru da un tonus si un gust foarte bun.

Oregano este simbolul fericirii la greci. Contine uleiuri volatile si impiedica inmultirea bacteriilor avand in acelasi timp si un efect antioxidant.