Francezii sunt convinsi ca este o bautura potrivita pentru orice tip de mancare si pentru orice ocazie. Vinul se bea la masa dar foarte rar fara mancare. Un aperitiv este o bautura alcoolica slaba, se serveste dupa masa si apoi poate urma o bautura mai tare.

Aceasta relatie stransa dintre vin si mancare, justifica evolutia paralela a gastronomiei si a vinurilor. Faptul ca cea mai buna bucatarie franceza coexista in regiunile care au cel mai bun vin nu e o simpla coincidenta. In Bordeaux, Provence, Touraine, Burgundia, vinul se gaseste atat la felurile de mancare cat si in pahare.

Sampania nu acompaniaza mancarea cu gratie iar regiunea Champagne nu este recunoscuta pentru bucataria locala. O exceptie considerabila de la aceasta regula este Normandia, care datorita unor ingrediente foarte bune precum smantana, untul, branza, merele si fructele de mare a generat si o bucatarie minunata fara sa fie nevoie de vin.

De asemenea, francezii utilizeaza si organele interne in bucatarie la fel de des pe cat utilizeaza carnea de pui, vita sau vanat. Aceste ingrediente nu sunt considerate exotice si doar reprezinta inima meniului burghez, in timp ce fructele sunt sufletul, iar vegetalele sunt trupul.

Vinul si branza sunt parti din bucataria franceza atat din cea rafinata cat si din cea regionala, atat ca si ingrediente cat si separat. In mod traditional Franta e o cultura a consumului de vin, dar sunt si alte bauturi.

Berea este populara in randul tinerilor in special. Alte bauturi includ pastis, un lichior din anason diluat cu apa rece din Sud, sau cidru in Nord Vest. Pentru francezi gatitul reprezinta o parte a culturii si este o mandrie nationala.