Tehnicile de baza au nevoie de maiestrie deosebita dar si de o intelegere foarte buna a ingredientelor. Maestrul bucatar trebuie sa stie din ce regiune vin cele mai bune ingrediente si acest lucru este valabil pentru toate ingredientele. In cazul in care este un ingredient care merita a fi mancat si gatit, atunci in mod cert puteti sa spuneti ca exista un reprezentant special.

Sunt multe mancaruri care au devenit cunoscute datorita orasului care le-a facut faimoase cum ar fi Pessac pentru capsuni, Sain Germaine pentru mazare si Isigny pentru unt. Acestea sunt doar cateva orase care au devenit faimoase pentru produsele lor.

Bucataria franceza este impartita in mai multe categorii:

Bucataria burgheza care include mai multe tipuri de mancare clasice, dar care nu mai sunt cu specific regional si care au fost adaptate pentru a corespunde gusturilor claselor influente. Acest tip de gatit include si sosurile de smantana bogate sau tehnicile de gatit complexe care sunt asociate de straini cu bucataria franceza.

Cea mai des intalnita categorie este numita haute cuisine. Din cauza faptului ca haute cuisine este servita si in alte tari sub denumirea de bucatarie franceza, multe persoane considera ca o masa normala in Franta include feluri complexe si nedietetice. In realitate acest tip de mancare este pentru ocazii speciale iar mesele tipice sunt mai simple. Ceea ce se cunoaste in afara Frantei ca si gastronomie franceza este de fapt o bucatarie elaborata care este servita in restaurante la preturi destul de ridicate. Francezii obisnuiti nu prepara mancarea asa in viata de zi cu zi, ci consuma felurile traditionale din regiunea in care locuiesc sau in care au crescut.

Cuisine du terroir este reprezentata de mai multe specialitati regionale care utilizeaza produse locale de calitate si traditia rurala. Sunt mai multe tipuri de mancare din aceasta categorie care pot sa apara ca nefiind frantuzesti pentru ca stilurile regionale sunt diferite de felurile elaborate pe care le avem in restaurantele franceze.

Bucataria noua s-a dezvoltat drept reactie la bucataria traditionala si este caracterizata prin timp scurt de gatit, sosuri usoare si portii mici care sunt prezentate in mod rafinat si decorativ. Sunt incluse si tehnici din alte bucatarii cum ar fi Asia. O masa frantuzeasca poate incepe cu gustari reci urmate de supa, un fel principal, branza, salata si in final desert.