Bucataria franceza se caracterizeaza printr-o diversitate nemaipomenita, comparabila cu bucataria chinezeasca sau cu bucataria indiana. Elementul comun este seriozitatea cu care francezii privesc gatitul in orice regiune. Pentru francezi gatitul reprezinta o arta. Bucataria franceza se caracterizeaza printr-o mare diversitate ce poate fi comparata cu bucataria indiana sau cu bucataria chinezeasca.

Elementul comun este reprezentat de seriozitatea cu care este privit gatitul indiferent de regiune. Pentru francezi gatitul este o arta. Toate provinciile din Franta au o bucatarie distincta. In zona de Nord Vest a Frantei putem gasi untul, creme fraiche si mere. In Provence uleiul de masline, rosiile si condimentele, in Sud Vest gasim grasimea de rata, foie gras, si ciupercile. In Nord Est se simte influenta germana si se utilizeaza slanina, berea si carnatii. Pe langa aceste regiuni principale sunt si alte tipuri de preparate locale caracteristice pentru Valea Loirei, care ese faimoasa pentru felurile de mancare din peste si pentru vinurile albe. De asemenea, bucataria din Basque se caracterizeaza prin chili si rosii si bucataria din Rousillon este similara cu cea Catalana. Toate aceste diferente regionale sunt mult mai estompate decat in trecut din cauza migratiei populatiei, dar sunt in acelasi timp si diferente regionale care sunt mai estompate comparativ cu ce se intampla in trecut din cauza migratiei, care sunt clar delimitate.

In plus, bucataria locala din Franta trece in prezent si printr-o perioada de renastere. Peste tot bucataria franceza se caracterizeaza printr-un numar destul de mare de tehnici dintre care unele sunt foarte complicate si servesc drept baza pentru prepararea alimentelor. Orice bucatar va va spune ca mancarea frantuzeasca nu admite scurtaturi. Retetele raman clasice si constante pentru ca se bazeaza pe maiestria sosurilor si aluaturilor. Bucatarii ar trebui sa acorde o atentie maxima pentru cea mai simpla preparare a unui fel de unde se intelege ca timpul acordat nu se va lua in calcul.