Denumirea de pizza provine de la un termen latin care a aparut in secolul IX si care insemna paine plata. Pizza a devenit in ultimii ani alimentul preferat al mai multor tari. Zeci de milioane de pizza sunt mancate zilnic, dar cat de des oamenii care consuma pizza vor sa afle si istoria ei?

Pissa este un termen latin care a aparut in secolul IX care inseamna paine plata. Incepand cu secolul XIV a capatat sensul de paine plata acoperita cu branza in limba italiana. Un om care se pricepe la prepararea pizzei se mai numeste si pizzaiolo si un restaurant care serveste pizza se umeste pizzerie. 

Credinta comuna este ca italienii sunt inventatorii pizzei. Cu toate acestea ne intoarcem la originile din cele mai vechi timpuri. Chiar daca nu avem dovezi arheologice care sa dezvaluie pizza inainte de secolul trecut se stie ca babilonienii precum si alte culturi antice din Orientul mijlociu mancau paine plata pregatita in cuptoare de lut. Painea semana cu pizza si era  pregatita inca din Grecia si Orientul Mijlociu de azi. Mai mult, se recunoaste faptul ca oamenii din zona Mediteranei mancau painea presarata cu ulei si condimente. 

Regina Margherita a facut o mare pasiune pentru pizza in asemenea masura incat a chemat la curte pe cel mai mare bucatar si l-a rugat sa ii prepare cateva variante de pizza. Acesta a fost atat de onorat incat s-a decis sa faca o reteta special pentru ea. A pregatit o pizza cu busuioc, rosii si mozarella. Aceasta a devenit preferata reginei si de aici si-a luat numele si pizza Margherita.