Bucataria franceza are la baza principiul simplitatii, macarea este mai usoara si mai saraca in condimente si grasimi iar gatitul nu mai este la fel de laborios. Timpul de preparare pentru peste, fructe de mare, legume, vita sau pateuri s-a injumatatit pentru a pastra aromele cat mai naturale. De asemenea, sosurile grele care aveau la baza faina au fost inlocuite cu ierburi, suc de lamaie, unt dietetic sau otet. 

La francezi, masa de pranz dureaza doua ore. Francezii considera ca mancarea ar trebui consumata cu aceeasi grija cu care este gatita. In orasele mari pauzele de pranz sunt de doua ore in timp ce in orasele mici pauza se poate prelungi. Aperitivele sunt servite impreuna. 

Vinul este la fel de important ca orice alt fel de mancare. In timpul mesei francezii pun doua pahare pentru fiecare persoana, unul de apa si altul de vin. Francezii respecta in mod deosebit vinul si il considera o parte esentiala a meselor si astfel nu au renuntat la regula care spune ca vinul alb este pentru pui si fructe de mare iar cel rosu este pentru carne rosie. 

Francezii sunt cei mai mari consumatori de branza din intreaga lume, consumand 25 kg de branza pe an. De asemenea, in Franta sunt produse mai bine de 300 de feluri de branza. Un alt preparat foarte apreciat in Franta este foie gras. Originile acestui preparat se gasesc in Egiptul antic. De acolo s-a raspandit in Grecia sau in Imperiul Roman de unde a fost preluat si de catre francezi.