Bucataria franceza are o istorie indelungata care se intinde pe mai multe secole incepand chiar din Evul Mediu, atunci cand era accesibila doar pentru o anumita patura sociala si anume aristocratia. Fiind influentata de diverse miscari sociale sau politice ale vremii si suferind transformari mari in timp, istoria franceza a ramas fidela branzei, vinului si sosurilor bazate pe smantana sau pe mustar si acestea sunt si azi adevarate simboluri ale elegantei si rafinamentului francez.

Fiind dezvoltata in special in jurul Parisului si ulterior in celelalte orase ale Frantei, in paturile sociale superioare care puneau mare pret pe latura estetica, bucataria franceza este una din cele mai colorate din lume. Francezii considerau si inca mai considera ca nu numai gustul este un ingredient principal al unei mese ci si modul in care arata aceasta. 

In timp s-au conturat doua curente mari in ceea ce priveste bucataria din Franta. Inainte de a porni in explorare, trebuie sa ne aducem aminte ca indiferent de tipul de gratit francezii au la o masa patru feluri de mancare: un antreu care de obicei este o supa, un fel principal, branza si desertul si uneori o salata inainte de desert. Desigur, de aici nu lipseste vinul rosu. 

Bucataria clasica franceza e bogata, satioasa si are si o textura foarte densa. Se utilizeaza in general sosuri bazate pe mustar si smantana dar nu numai. Taratetele, melcii umpluti cu ciuperci, cocosul in vin, clatitele cu lamaie si faimoasele trufe sunt doar unele dintre preparatele frantuzesti clasice, atat de apreciate si de populare in restaurantele de lux din toata lumea. 

Trufele sunt cunoscute in occident drept ciocolata, dar in Franta sunt un fel de ciuperci care traiesc sub pamant. Acestea sunt cultivate de oameni specializati numiti truficultori care utilizeaza caini sau porci antrenati special pentru a gasi trufele . Acestea au miros de seminte sau de nuci. 

Desi s-a vehiculat si termenul de bucatarie noua, el a ajus sa fie utilizat in mod curent in timpul bucatarilor renumiti care au pus bazele revolutiei in arta gatitului. 

Bucataria noua franceza are la baza principiul simplitatii iar mancarea este mai usoara, mai saraca in saruri si grasimi si gatitul este mult mai putin laborios. Timpul de preparare pentru produse precum fructele de mare, pestele, vita, pateurile a fost injumtatatit in tentativa de a pastra aromele naturale. De asemenea, sosul greu pe baza de faina a fost inlocuit cu ierburi proaspete, suc de lamaie si unt dietetic.