Asa cum va spune orice italian, o pizza nu ar trebui sa fie incurcata. S-ar putea sa fi intalnit unele dintre cele mai dezgustatoare toppinguri intr-o pizzerie din nordul orasului Torino ("pizza irlandeza" cu carne de vita si cartofi rosii, "rusa" cu caviar si vodca), dar sunt sigur ca a fost doar pentru turisti. 

 

Pizzerie Sector 2 - sfaturi utile

 De fapt, cetatenii din Napoli, care sunt creditati cu inventarea pizzei, asa cum o cunoastem din 1889, in cinstea sotiei regelui, Margherita, au asigurat statutul oficial UE protejat pentru pizza, pentru a o distinge de imitatii inferioare. Pentru o pizza care se numeste Neopolitan, printre alte prevederi, trebuie sa fie acoperita cu mozzarella de bivol autentica si cu cele mai gustoase rosii din San Marzano. 

Nu toata lumea e multumita sa o pastreze simpla totusi. 

O Margherita simpla poate fi la fel de satisfacator ca o pizza cu cinci toppings. Totul se indreapta spre obtinerea corecta a elementelor de baza - daca sunt suficient de bune, o pizza nu are nevoie de ornamente.

Sa incepem cu aluatul. Giancarlo si Katie Caldesi de la scoala de bucate din Cucina Caldesi din Londra folosesc drojdia de bere italiana in pizza lor, adaugarea de drojdie facandu-o intr-adevar saracacioasa si elastica.

Expertul Jane Hornby economiseste timp prin a nu lasa aluatul sa se ridice - spune ca nu este necesar pentru o pizza subtire. Cei mai multi prefera o crusta mai moale, asa ca am lasat de obicei aluatul sa creasca peste noapte (cateodata creste mai mult si se varsa peste castron, dar este distractiv cand se intampla asa). 

Apoi, exista un factor de claritate. Nimic nu bate caldura intensa si aroma fumoasa care provine de la un cuptor adecvat pe lemne, dar daca gatiti pizza la domiciliu, Caldesis recomanda sa dati cuptorul la cea mai inalta temperatura si sa plasati o piatra de pizza pe raftul superior pentru a va incalzi , inainte de a pune pizza direct  si de a inchide rapid usa. Jane Hornby sugereaza ca preincalzirea unei tavi rasturnate este o idee foarte buna daca nu aveti o piatra de pizza, pe care o gasiti mai greu.

Gordon Ramsay pastreaza aluatul gol inainte de a adauga toppingurile si de a le pune in cuptor, dar credem ca acest lucru lasa ca aluatul din centru sa nu se faca bine.

 

In ceea ce priveste topping-urile, toti bucatarii se pare ca sunt de acord ca este cel mai bine sa nu se exagereze cu sosul si sa nu puneti prea multe elemente in plus, pentru a evita supraincarcarea bazei si a face sa se inmoaie.